Čajové perníčky od maminky

11. prosince 2012 v 22:36 | MarijaKes |  Cukroví a perníčky

Milí čtenáři, nečekejte žádnou nádheru, na kterou jste zvyklí od cukrářek a perníkářek, jejichž perníčky a perníky se podobají krajkám, pohádkovým výjevům, šperkovnicím a podobně. Ale moje mají proti těm nádherným kouskům jednu velkou výhodu. Daji se a dokonce se mohou jíst. Nyní se možná nejedna perníkářka asi rozzlobí, že její perníky se také přece dají jíst. Ano dají, ale je to ohromná škoda, takové perníky se nejí, dávají se z lásky, vystavují se ve vitrýnách mnohdy i dlouhé roky, jsou ozdobou dekorací a svátečních stolů, prostě je přímo hřích do takové nádhery kousnout.


Přesto, že tedy jsem jen obyčejná mamka a babička snažím se o nějaké ty perníčky na Vánoce a Velikonoce.
Receptů je mnoho, ale já věřím jen tomu od maminky. Je vyzkoušený a zatím nikdy nezklamal.

Budeme potřebovat

30 dkg cukr moučka
20 dkg med (tekutý)
postrouhaná kůra z půl citronu a půl pomeranče
1,5 dkg soda bikarbona
3 celá vejce
mleté koření (hřebíček, fenykl, anýz, skořice)
70 dkg hladká mouka

Na zdobení bílkovou polevu

1 bílek, 15 dkg cukr moučka (prosít), 2 lžičky přecezené citronové šťávy

Na zdobení žloutkovou polevou

1 žloutek, 8 dkg cukr moučka, 2 lžičky citronové šťávy

Postup

Na vále zpracujeme těsto, ale nepoužijeme hned všechnu mouku. Podle velikosti vajec a kvality mouky, použijeme méně nebo dokonce více mouky. Těsto musí být tuhé.
Těsto vyválíme na plát 3 mm silný a vykrajujeme tvary. Kdo nepoužívá pečící papír, vymastí plech a vysype hladkou moukou. Pokud chci perníky zdobit polevou, nepotírám je rozšlehaným vejcem, to použiji pouze pokud zdobím perníčky madlemi.

Vložíme do předem vyhřáté trouby, stáhneme na minimum (peču v plynové troubě, proto neuvádím teplotu) a pečeme jen krátce max.6 minut. Poznáte podle nahnědlé barvy.
Z plechu sundávat mírně vychladlé.

Polevu mícháme do zkoustnutí a pak zdobíme speciální trubičkou vloženou do špičky igelitového sáčku nebo igelitovým sáčkem s ustřihnutou špičkou.

Perníčky zdobené mandlí, potřu před položením mandle rozšlehaným vejcem. Mnohdy dál již nezdobím, ale letos jsem hříbečky ještě dozdobila čokoládou a proužkem polevy.



Chaloupku jsem vyřízla z plátu těsta pomocí šablony a upekla. Dobře vychladlé, nejlépe druhý den se díly spojí bílkovou polevou, kterou nastříkám na spojovací plochy v silné vrstvě a pak stačí několik sekund přidržet a hezky se to slepí.


Viděla jsem i chaloupku, která měla ještě před pečením na stranách boků a štítu a vlastně i střechy vykrojené dírky a celá chaloupka byla jednoduše svázaná mašličkami. Při tomto postupu se dají jednotlivé díly nazdobit před sestavením chaloupky. Já jsem ji zdobila až potom a to už bylo trochu obtížnější (pro mne)


Perníčky už jsem pekla vícekrát, chaloupku ale poprvé. Inspirovala mne valašská dřevěnica.

Z jedné dávky těsta jsem upekla 130 perníčků a chaloupku s podstavcem a stromečky.
Na všechno stačila poleva ze 2 lílků a 1 žloutku, ale ten žloutek byl jen z nutnosti jeden spotřebovat.

K těmto perníčkům se váže i jedna fajn historka. Maminka vždy před vánoci poslala balík stařence na Hanou a v něm i své perníčky. Když jsme pak na svátek Štěpána přijeli prarpdiče navštívit a táta ochutnal perníčky na stole, začal se rozplývat směrem k mamince. "Hm, tohle ochutnej, takhle mají vypadat perníčky. Ty se jen rozplývají na jazyku a ne jak ty tvoje tvrdé". Stařenka se rozesmála: "Vždyť ty jsou od Fanušky, já jsem perníčky nepekla".
Jak je to možné? Stařenka měla ve starém domku komoru, kam se ukládaly potraviny a byla tam optimální teplota, tedy spíš chladno a vlhko. Kdežto v panelákovém bytě se uskladněným perníčkům dařilo hůře. Proto já je dávám na balkón spolu s ostatním cukrovím a jsou také měkké.

A nyní jsem objevila, jak se říká s křížkem po funuse, také výborný recept, autorka používá i kakao a to i ve směsi na potření perníků a těsto je hezky tmavé a s bílkovou polevou konstrastní. Je trochu jiné, používá se i tuk, ale zaujal mne i postup slepení a doporučení zdobit před sestavováním.
Ale chybami se člověk učí a tak nakoukněte i sem. Zkusím příští rok






 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Svata Svata | E-mail | Web | 11. prosince 2012 v 23:15 | Reagovat

Maruško,ty perníšky jsou kouzelné.Já jsem chaloupku nikdy nepekla,ale s dovolením si od Tebe ten mustr obšlehnu-moc se mi líbí.Perníčky peču taky a do krabičky vkládám rozkrojené jablíčko.Blahopřeju k povedenému pečení.Svata :-P  :-)

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 9:10 | Reagovat

Pche a že prej nečekejte žádné zázraky! Vždyť jsou nádherné! A ta chaloupka je přímo pohádková! Letos jsem nedělala peníčky, nějak se to tak rychle seběhlo, že už nebyl čas na rozležení. Ale příští rok zas budou a zkusím tvůj recept. Letos už jsem vyzkoušela jeden recept na vanilkové rohlíčky od jedné přispěvatelky komentů ke mně nablog a ty jsou luxusní, tak vyzkouším i ty tvé perníčky :-)

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 12. prosince 2012 v 13:39 | Reagovat

[2]: Díky vendy, jsi zlatíčko. :-) Nyní jsem objevila receptík i s návodem a ta chaloupka je prostě bomba. Neměla jsem zkušenosti s lepením a tak jsem se bála ji zdobit předem. Příští rok tedy zkusím tuto. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=65248
Autorka do těsta přidává i kakao a dokonce se i kakao dává do směsi na potření. Pak je ta chaloupka krásně kontrastní. I návod na bílkovou polevu je perfektní a o slepování ani nemluvím. Prostě super. :-)

4 ajka ajka | Web | 13. prosince 2012 v 1:41 | Reagovat

Týý brďo.... tak já jako poslušná čtenářka jsem teda žádnou nádheru nečekala, a teď tady valím očka!!!
Ajka

5 Eva Eva | E-mail | 15. prosince 2012 v 17:23 | Reagovat

Maruško,nádherně se povedly perníčky i zdobení.Ta perníková chaloupka je kouzelná,prostě jste umělkyně
zdraví Eva :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.