Na úvod

9. prosince 2012 v 12:51 | MarijaKes |  Recepty
V této části blogu občas zveřejním nějaký ten svůj nebo převzatý recept v mém provedení. Sice to tu mělo být o cestování, ale i výletník potřebuje jíst a nebo se posilnit po návratu domů a případně si dát nějakou tu dobrůtku.

Tedy nejsem žádná nadšená kuchařka, která bez plotny nemůže být, ale když vařím, tak to je docela legrace. Můj syn často říkával: "Mamko je to výborné, škoda, že už to víckrát jíst nebudeme."
Když to pronesl poprvé byla jsem trochu vyjevená: "Jak to myslíš? "
"No bude to sice podobné, ale už to nebude úplně ono" děl syn.


Já totiž moc podle receptů nevařím. Teda občas ano, třeba takové Ožralé kuře - na pivě mě inspirovalo, ale já už jsem si to okořenila po svém. A v tom je ten zakopaný pes. Před sebou mám hromadu kořenek a tak do pánve a hrnce přijde vždycky něco podle nálady. A pak je jídlo vždy trochu jiné. Proto v receptech ode mne spíš uslyšíte přiměřeně toho a přiměřeně toho.....
Přesné dávkování dodržuji u pečení koláčů a cukroví, protože tam mě může nepoměr tuku a mouky a pod. docela nemile zradit.

Ale zradit může i přesné dávkování. Prý také záleží na tom, jaká je letos mouka a podobně a víme, že v dnešní době i tuk z vody.....:-))
Před několika lety jsem chystala svatby svých dětí v rozmezí 1 měsíc. Takže skoro najednou. Na první svatbu jsem si nechala napéct cukroví u místní cukrářky, povedlo se nádherně, frgály také u odborníka, ale ani jeden z nich nepekl malé svatební koláčky. Tak jsem je zadala v pekárně. A to jsem si dala. Hnusná nafouklá buchta s milimetrovou nádivnkou uvnitř. Koláčky voněly krásně, ale styděla jsem se je rozdávat.
Na další svatbu jsem se rozhodla koláčky napéci sama. Nechtěla jsem to po staré mamince, ale vzala jsem si od ní pro ni osvědčený recept. Jelikož jsem je měla péci poprvé, rozhodla jsem se, že si to nejprve vyzkouším nanečisto. Tukové těsto se balilo do kynutého a překládalo, podobně jako listové těsto. Dopadlo to náramně a já byla na koláčky pyšná.
Přišla premiéra. Péci jsem se rozhodla těsně před rozdělováním výslužek. Katastrofa, katastrofa a jen a jen katastrofa.
Tukové těsto mi vytékalo, koláčky byly spíš střapaté, beztvaré. Chuťově se to dalo zvládnout, ale do výslužek jsem je nedávala.

Nebojte v rubrikách budu zveřejňovat i fotografie, jak postupuji i výsledek. Když se výsledek nepovede, tak nebude ani receptík v rubrice. :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Liliana von der Heide Liliana von der Heide | Web | 9. prosince 2012 v 14:02 | Reagovat

Většinou, když člověk potřebuje, aby se něco podařilo, tak se to jak naschvál nepovede :-D

2 ajka ajka | Web | 9. prosince 2012 v 14:30 | Reagovat

Jéje, tak to znám taky :-D To je zákon schválnosti :-D :-D
Ajka

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 11. prosince 2012 v 9:57 | Reagovat

Recept je pro mne jen na inspiraci co udělat ne jak to udělat :-D . A proto jak u tebe jedno a to samé jídlo je vždycky úplně jiné....S tou moukou jsem tuhle zkušenost udělala několikrát a to hlavně u lineckého cukroví. Jeden rok se válelo a vykrajovalo jedna báseň aby se rok na to člověk vztekal s tím, jak se těsto trhalo, a upečené pečivo lámalo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.