Vánoční marmeláda

8. prosince 2012 v 23:48 | MarijaKes |  Zavařuji

Proč zrovna rybízovou marmeládu nazývám vánoční? Je to jednoduché. Stalo se už u nás tradicí, že ji vařím právě kolem Vánoc. Někdy před Vánoci, někdy po nich, ale do Nového roku je ve skleničkách.
A kterak tato vánoční tradice vaření marmelády u nás vznikla? To jsem si jednoho horkého letního dne postěžovala kamarádce, že jsem už utahaná a měla bych ještě vařit marmeládu. Ta představa mě unavovala již sama o sobě, protože bydlíme nad městem na kopci v šestém patře paneláku, v bytě obráceném k západu. Tak si jistě dovedete představit, že do bytu pere slunce až do samého zapadnutí za obzor a při tom ještě stát u rozpápeného hrnce, nad horkou troubou, kde steriluju skleničky, je docela zabiják.


A jak si tak stýskám nad osudem, kamarádka praví: "A co kdybys dala ten rybíz do mrazáku a uvařila to až v zimě?"
Musíte se mnou souhlasit, že kamarádka měla geniální nápad. Oprala jsem rybízové kuličky a šup s nimi do elektrického lisu, protlak jsem nalila do misek a hupky hupky do mrazáku. Tak to bylo tedy ten první rok. Nyní už rybíz lisuju zrovna na zahradě ručním lisem, jde to rychle a domů si dovezu 5 litrový kanistr protlaku. Něco pak promíchám s cukrem na ovocnou dřeň, ostatní bez cukru do misek. A jelikož nyní při pečení vánočního cukroví manžel hlásil, že ve sklepě už je jen jedna rybízovka, vyndala jsem misky z mrazáku a než jsem napekla pár plechů cukroví, je rybíz akorát rozmražený a jdem na to.

Ve velkém hrnci svařuji po částech. 4 hrnky protlaku svařím za stálého míchání na záclonku. Prostě už nesmí téct z vařečky, nebo zkusím kápnout na lžičku a když stuhne, je to ten správný čas, kdy přidám 2 hrnky krystalového cukru a opět uvedu do varu a chvíli ještě vařím. V receptech je psáno, že se má cukr vsypávat po troškách, aby marmeláda nepřestala vařit, ale to já zas tak neřeším. Dám ho tam najednou a rozmíchám. Až se za vařečkou začne dělat cestička, naleju marmeládu do horkých skleniček a zavíčkuju.

A věřte, že v zimě se taková činnost dělá mnohem lépe a je dokonce i trochu zvláštní a sváteční, když je venku bílo.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 terezka66 terezka66 | Web | 8. prosince 2012 v 23:51 | Reagovat

děkuji za výborný tip, rybízovou marmeládu mám nejraději, fotografie jsou nádherné :-)

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 9. prosince 2012 v 8:32 | Reagovat

Dělala jsem marmeládu ze zmrzlých ostružin které jsem dostala od maminky. Rozdíl v tom nebyl vůbec žádný jestli čerstvé nebo mražené. Jen tedy jsem jí nedělala v zimě ale na podzim....

3 Liliana von der Heide Liliana von der Heide | Web | 9. prosince 2012 v 9:19 | Reagovat

To musí být dobrota, mňam. My marmeládu neděláme, jen někdy povidla z trnek, když je jich dost a jsou pěkné :-)

4 MarijaKes MarijaKes | Web | 9. prosince 2012 v 12:09 | Reagovat

[2]: Taky jsem měla plán vařit to na podzim, když se ještě netopí a venku už je chladno, ale to jsem vždycky líná a říkám si, zítra nebo příští týden a najednou jsou Vánoce. :-D

5 ajka ajka | Web | 9. prosince 2012 v 14:14 | Reagovat

Taky dělám ze zmraženého ovoce, ponejvíce ostružinovou či malinovou,ale v malým množství a už nezavařuju.  Celý ovoce dám v miskách do mrazáku a v případě potřeby vyndám, nechám trochu rozmrznout a nasypu do pekárny. Než upeču palačinky, je marmeláda hotová :-D
Ajka

6 MarijaKes MarijaKes | Web | 10. prosince 2012 v 10:42 | Reagovat

[5]: Jé, tak to je prima pomocník taková pekárna. A to je ta pekárna na chleba?
Můj ji nechce, že prý to žere moc elekriky, ale stále nadává na chleba z obchodu. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.