Velehradské kvašáky

30. července 2013 v 8:58 | MarijaKes |  Zavařuji

Recept na kvašáky, které se dají uskladnit a vydrží až do nových okurek v další sezóně.



Ingredience:

okurky
cibule (pomáhá konzervovat) a mrkev na kolečka
voda
mořská sůl
kopr

může ale nemusí:

křen (křenový list)
vinný list
česnek
Postup:

Nakrájejte cibuli a mrkev na kolečka, převařte vodu se solí, (na 1 litr 3 rovné lžíce). Opláchnuté okurky skládejte do sklenic, prosypávejte kolečky cibule a mrkve, prokládejte koprem. Ještě teplým roztokem soli zalijte a zavíčkujte! Sklenice naskládejte na plech na pečení (budou přetékat) v normálně teplé a světlé místnosti. Během 2 - 5 dnů okurky začnou kvasit, víčko se nafoukne, trochu nálevu vyteče, do okolí se vine lákavá vůně. Po asi 10 dnech kvašení končí, víčko se samo zatáhne, je možno ochutnávat nebo sklenice uložit do špajzu. Konečně máte zdravě vypěstované biookurky naložené přírodním způsobem "bez chemie". Dobrou chuť!

Poznámka: Já jsem přidala do každé sklenice ještě stroužek česneku, 2 kolečka křenu (nebo kousek křenového listu) a vinný list. Neuvádím množství okurek, záleží na velikosti, ale do sklenky 0,7l se vejdou spíše menší okurky. Cibuli a mrkev prokládám přiměřeně. Důležité je dodržet množství soli na 1 l.

Já takto dělám okurky poprvé, ale bratr již vícekrát a psal, že nyní v nové sezóně okurek, vzal poslední sklenku z loňska a okurky byly výborné.

********

Stejným způsobem lze vyrobit a uchovat kysané zelí. Zelí ochuťte jak jste zvyklí a pak napěchujte do sklenic a řádně zavíčkujte. Proběhne kvašení s malým vytékáním šťávy, pak se víčka sama uzavřou a zelí se uskladní.

Je právě po roce a my jsme nyní jedli poslední bělehradské kvašáky loni založené. A byly výborné. Recept i trvanlivost je tedy ověřen.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 duchlana duchlana | 30. července 2013 v 9:07 | Reagovat

Zkusím pak dám vědět jak to dopadlo ;-)

2 VendyW VendyW | E-mail | Web | 30. července 2013 v 9:14 | Reagovat

Chutnají jako rychlokvašky? Nebo normální nakládané okurky? Spíš bych asi vyzkoušela to zelí, ale až příští rok, až dojíme zásoby...ptám se proto že rychlokvašky nemám ráda....

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 30. července 2013 v 9:46 | Reagovat

[2]: Chutnají opravdu jako rychlokvašky.Protože v nich není žádné jiné koření a octový nálev. Normální nakladačky dělám jako znojemské a ty nesmí kvasit, dává se tam i pepř celý, nové koření, hořčičné semínko a hlavně sladkokyselý nálev. U těch neprobíhá kvašení, ale sterilují se.

4 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 30. července 2013 v 9:48 | Reagovat

[1]: Já také dám vědět. Zatím se jen opírám o dobré zkušenosti bratra. Kvašení budu sledovat a fotky přidám.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.