Bezinkový zdravotní likér

28. srpna 2013 v 12:59 | MarijaKes |  Likéry




Nepiji štamprličky jak praví mé veršíčky na etiketě, ale je pravda, že bezinkový likér mě udržuje, když jsem nachlazená, když mě škrábe nebo bolí v krku a něco na mne leze. Babička říkávala: "Před lípou smekni, před bezem klekni". Dalším takovým zdravým zázrakem je arónie - černá jeřabina. I z jtěchto černých kuliček lze připravit zdravotní likér stejným způsobem.

ingredience

2 l kuliček černého bezu
1 l vody
1 kg cukru krystal
2 vanilkové cukry
2 lžíce mleté kávy (dávám instatní, abych nemusela filtrovat, ale mletá zrnková káva je chutnější)
1/2 l rumu

Popstup

Z bezu obereme kuličky a zalijeme vodou. Povaříme 10 minut a přecedíme. Do vychladlé šťávy přidáme cukr krystal i vanilkový cukr a uvedeme k varu a povaříme 2 minuty. Pak přidáme kávu a uvedeme k varu. Vychladlý syrup přefiltrujeme, pokud jsme nepoužili instatní kávu. Přidáme rum, zamícháme a plníme do čistých sklenic. Cukr i rum jsou dostatečným konzervantem, není třeba dále sterilovat pro uskladnění.

Tak si uvědomuji, že ty etikety jsem si z legrace udělala s letopočtem "založení výroby" 2003. Ty první ještě ručně psané. Takže 10 let vynikajících zkušeností s BEZLÍKEM.

Likér ale určitě nemohou užívat diabetici, ale snad by se dal použít i cukr pro diabetiky, i když se to zřejmě prodraří.


 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jarmila* Jarmila* | Web | 28. srpna 2013 v 14:28 | Reagovat

Také jsem ho dělávala. Bylo to fajnové "babské" pití. Nyní ho kvůli cukru nemůžu. S cukrem pro diabetiky jsem ho nezkoušela.
Navíc by pro mne byl problém i trhání bezinek. Točí se mi hlava, jakmile ji zakloním. :-(

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 28. srpna 2013 v 14:29 | Reagovat

Jo, a ty etikety máš, Maruško, parádní. :-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 15:03 | Reagovat

Výroba dovedená k dokonalosti. Můj tatínek ho také dělával, jako malý holce mi děsně chutnal! Etikety jsou opravdu vychytaný :-D

4 ajka ajka | Web | 28. srpna 2013 v 15:57 | Reagovat

Pááni... i etikety máš vlastní ... dokonalé!

5 duchlana duchlana | 28. srpna 2013 v 19:03 | Reagovat

Dobrý něco podobného jsem (to je ale hodně dávno)také dělal.Dals dobrej nápad a udělám si
Dík ;-)

6 Daniela Daniela | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 20:46 | Reagovat

Z plodov bazy čiernej som ešte nikdy nič nerobila, ale na budúci týždeň sa chystám robiť džem. Našla som si recepty, že sa to väčšinou mieša s jablkami, ale i tak si vôbec neviem predstaviť, akú to bude mať chuť. Ani tento likér som ešte nikdy nepila. Dúfam, že ťa neurazí moja otázka. Toto je tvoja vlastná fotka a aj tvoje etikety na fľašiach? Skláňam sa :-)

7 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 20:49 | Reagovat

[1]: jarmilko,moje maminka už to také nemůže. :-(

8 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 20:52 | Reagovat

[2]: Děkuji. To jsem si tak hrála, když jsem ještě neměla počítač, ale kopírku v práci. Nakreslila jsem si to, nakopírovala nějaké orznamenty, nastříhala, naskládala na papír a vykopírovala. pak jsem to přelepila transparentní folií. A ty další už jsou dělané na počítači. Ještě jsem neměla internet, tak jsem měla spoustu času si hrát.  :D Dneska už na to čas nemám a tak sklenky umývám velmi opatrně. Ale ta folie je docela odolná.

9 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 20:54 | Reagovat

[3]:

[4]: No dyť já ten likér dělám hlavně kvůli těm etiketám. :D Na jedné boční straně je ještě napsaná i firma:"Jakešová Mařenka,
bylinková stařenka" :D

10 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 20:56 | Reagovat

[5]: Už jsem myslela, že letos mít nebudu, protože u nás byla strašná sucha, všude pršelo a u nás nic a manžel říkal, že bezinky zaschly. Ale pak zapršelo vydatně a ty kuličky se zase vzpamatovaly. Tak mi natrhal. Ještě to chci zkusit z té černé jeřabiny. Áron je také belmi prospěšný. :-)

11 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 28. srpna 2013 v 21:00 | Reagovat

[6]: Jak chutná džem, to netuším to jsem ještě nechutnala, ale pokud je tam i jiné dochucovadlo než jablka, tak to může být dobré. Bez sám o sobě dobrý není. Ale s cukrem, kávou a rumem, to už je bašta. Ale ne na pití s přáteli, to by bylo člověku spíš špatně. je to opravdu při nějakých neduzích. A pak opravdu pomáhá. Etikety jsem si dělal již dříve sama a pvodní fotku jsem také fotila já a upravila do úvodního obrázku. S grafikou a obarázky si ráda hraju. :-)

12 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 29. srpna 2013 v 11:19 | Reagovat

Domácí elixíry a dobroty jsou stejně nejlepší :-)

13 Babs Babs | E-mail | Web | 29. srpna 2013 v 12:49 | Reagovat

Panečku, další výrobce domácích likérů a jiného pitiva. :-) A jaké máš krásné etikety. :-) To je paráda. :-)

14 betka andelova betka andelova | Web | 29. srpna 2013 v 16:32 | Reagovat

Maruško tak to je  super  určitě  je to  moc dobré  ja jsem zase  dělala  z černeho  bezu   takovou   marmeladu  
1kg  bezu
1kg cukr písek
1 citron
1 lžicčka mleté skořice
5-6 hřebičku  
2,5 dcl rumu
všechno sem dala   na pekáč do  trouby a   po chvilce sem to  míchala   to pusti štávu tak  40 minut  se to dělá  podle  trouby  hlidat  je to i do čaje super

15 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 29. srpna 2013 v 22:36 | Reagovat

[12]: Ano, ano.  :-)

16 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 29. srpna 2013 v 22:37 | Reagovat

[13]: Zítra budu dělat likér z černé jeřabiny. Prý chutná jinak, ale dělá se stejně. Tak uvidím. Černá jeřabina se dá i sušit a zavařovat jako kompot. Já mám stromeček teprve prvním rokem, ale už nějaké plody měl. Ostatní jsem si natrhala u sousedky s jejím svolením. :-)

17 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 29. srpna 2013 v 22:39 | Reagovat

[14]: Bětko, super, děkuji, recept jsem si schovala. podobně to dělám s červeným rybízem. Zkusím i ty bezínky. jsou tam samé dobré věci. :-)

18 Babs Babs | E-mail | Web | 30. srpna 2013 v 9:30 | Reagovat

[16]: My děláme z aronie sirup. Taky ji máme na zahrádce.
Dnes jsem posbírala padaná jablka, broskve, špendlíky, přitrhám maliny a prvně v životě zkusím udělat pečený zimní čaj. Podle toho, jak se mi bude dařit (přece jen, je to premiéra :-) ), podělím se na blogu.
Jaký je kompot z aronie? Ona tak jako dost dost "drhne" na jazyku, tak si to moc neumím představit.Dostala jsem i recept na marmeládu, ale taky si ji z aronie neumím moc představit.
Včera jsem udělala ze špendlíků šťávu. Už byly hodně zralé, tak jsem je jen vypeckovala, prohnala mixérem a přes síto propasírovala tak, aby v něm zbyly jen slupičky. Šťáva je skvělá, hustá,ani nebylo třeba doslazovat. Část jsem nalila do litrových krabic od zmrzliny a zamrazila. Do zbytku jsem přidala jen malinko vody, stočila do dvou litrových sklenic a stojí v lednici k běžnému dennímu napájení. :-)

19 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 30. srpna 2013 v 10:27 | Reagovat

[18]: Kompot z aŕonie jsem ještě nedělala, ale chci zkusit. maminka zavařovala červené jeřabiny. Byly pikantní a hodily se i na jednohubky. Na těch slaných jednohubkách ta sladká chuť zvláščzní chu´t byla úžasná. Já nyní právě pracuju na tom likéru. on je to vlastně také syrup, ale syrupu mám dost malinového a rybízového, tak si udělám zase likérek. Ještě mi zbyl litr kuliček, tak jsem je úrpsypala cukrem , trošinku a skořicí, malinko vody a povařila asi 2 minuty. Nyní to nechám proslazovat a pak dám do skleniček a zaliju troškou rumu. A pak steriluju. Tak podobně dělám "griotky" ve vlastní šťávě. Sousedka říkala, že i takto upravené se pak dá v zimě zalít vodou a pít jako lahodný čaj. No jsou to moje pokusy, uvidím, jak se osvědčí.
Jsi šikovná a jak vidím poradíš si, máš dobré nápady. Naše mirabelky nejdou od pecky jako špendlíky a tak je musím propasírovávat a vybírat pecky a to mě moc nebaví.   A je jich tak strašně moc, že to bych nezvládla. Tak bude slivovička. A ještě mám recept na griotku z vyšní a slivovice a prý ty višně opravdu chuť a vůni slivovice přebijou a chutná to jako griotka. Tak až bude slivovice a příští rok višně, vyzkouším. Nyní vypadám jako nějaký alkoholik. :-D

20 Babs Babs | E-mail | Web | 30. srpna 2013 v 15:41 | Reagovat

[19]: No to my bychom taky vypadali, kdybych napsala, co a jak vyrábíme (až přijde podzim, možná k tomu bude příležitost..):-D
Vlastně už v červenci si manžel založil tři demižony se slupkama z rybízů a josty na domácí víno, které pak po stočení do příští sezony po večerech ochutnává :D No ale ne nadarmo přeci Francouzi doporučují sklenku červeného denně. :-) Žíly je třeba udržovat. :-) Tak u nás se popíjí domácí rybízové. :-P No ale alkoholici opravdu nejsme. Já mám dokonce k alkoholu spíše záporný vztah. Respektive k opíjení se.
Maruško, já bych sama o sobě takhle vynalézavá vůbec nebyla, nejsem přímo zahrádkářský typ, ale když se ženská provdá za takového zahrádkomila, okolnosti se spiknou, a nebohou žínku donutí... :-D Tak je to se mnou. No a když už to tak je, tak ať to k něčemu vypadá, žejo. :-)

21 Helena Helena | E-mail | Web | 16. září 2013 v 16:27 | Reagovat

Ještě musím napsat k těm tvým etiketám,jsou super udělané a průhlednou fólii jsem začala používat letos taky,protože jsem kamarádkám letos přibalovala k narozeninám sirup z květů černého bezu. :-)

22 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. září 2013 v 17:26 | Reagovat

[21]: Ten syrup dělala moje švagrová na Slovensku. Byl vynikající, nádherně voněl, ale recept mi nestačila dát. Bohužel nás náhle opustila. Ale určitě ho najdu i u tebe nebo na netu. Díky za připomenutí na příští rok. :-)

23 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. září 2014 v 16:12 | Reagovat

[10]:[8]: Jen koukám a etikety závidím. Z aronie jsem jednou udělala kompot, ale nedalo se to jíst. Jako likér bych zkusila, máme aronii v parku a už jsem na ni naučila další ženičky. Že bych zkusila i likér z ní? Nemám recept, dáš?
Nebo zkusím prokutat tvůj blog, třeba najdu ;-)

24 Marijakes Marijakes | 14. září 2014 v 20:01 | Reagovat

[23]: ten likér z arónie jsem dělala stejně jako bezinky. Kuličky jsem zalila vodou a povařila..... Kompot mi docela chutnal. Je trošku trpký. :-)

25 Marijakes Marijakes | 14. září 2014 v 20:05 | Reagovat
26 Kitty Kitty | 14. září 2014 v 20:20 | Reagovat

[25]: Díky. Zítra jdu trhat. Jako bych toho už neměla dost. Ale hospodář se nabídl - nevyužij to ;-)

27 Hanka Hanka | E-mail | Web | 14. září 2014 v 22:49 | Reagovat

Maru, to je senzace ... vtipná zkratka, parádní verše a etikety jsou přímo excelentní. Navíc máš flašky s likérem krásně nafocené. :-)
Krůček po krůčku odhaluji tvoje kvality a žasnu, co všechno dokážeš ... a hlavně jak! SKVĚLE!!! :-)

28 MarijaKes MarijaKes | Web | 15. září 2014 v 10:33 | Reagovat

[26]:U nás letos vůbec žádné černé jeřabiny nejsou. Stromky lemují ulici kolem našeho sídliště a dlouho si jich nikdo nevšímal. Až v posledních letech na ně chodí jeden starší pán s velkým kýblem. Ale u silnice bych je nesbírala. Loni mi je nabídla sousedka na zahrádce. Jeden už vzrostlý strom stačil pro tři zájemkyně. Bylo toho hodmě. Já jsem si stromek nasadila i na zahradě. Ještě mladinký měl asi jen 4 střapečky. letos nic a sousedčin také nic a v celé ulici na stromkách také nic. Docela mě to udivuje, protože červená jeřabina ve městě i jinde docela hojně a krásně plodí. ;-)

29 MarijaKes MarijaKes | Web | 15. září 2014 v 10:40 | Reagovat

[27]: Tu zkratku vymyslela maminka. Já jsem po ní převzala recepturu i výrobu. :-D Manžel nepije kávu a jelikož ji tam trochu cítí, tak bezlík odmítal. Ale jednou jsem mu ho vnutila, když na něho lezl neduh a dal mi za pravdu, že mu je lépe. Proto také ochotně jezdí na sběr bezu. Na zahradě nám vyrazil jeden bez na hranici zahrádek u chaty souseda. Já nevěděla, co to je a chtěla jsem to vyrvat ještě za života tatínka. Táta reagoval docela podrážděně, že je to přece bez. Tak jsem ho nechala, jsem domluvená i se sousedem, ež ho necháme. Letos jsem ho seřízla, on se rozkošatí docela rychle. talk možná budeme mít bezinky vlastní. :-D

30 Hanka Hanka | E-mail | Web | 15. září 2014 v 22:03 | Reagovat

[29]: Když to tak všechno čtu, Maruško, láká mě vyrobit likér taky. Už jsem ho několikrát ochutnala a byl opravdu moc dobrý. :-)

31 MarijaKes MarijaKes | Web | 15. září 2014 v 22:29 | Reagovat

[30]: Dobrý je, jen se musí pít opravdu jako lék. Když byl syn v telecích letech, tak mi jeden půllitr vzal ze sklepa a jeli na nějakou chatu a tam jeden jeho kamarád vypil celou flašku, jak mu to chutnalo. jenže je to dost sladké a kdoví, co tam ještě míchal a bylo mu z toho zle. No vlastně žádný likér se nedá pít v takovém množství. :-D

32 Hanka Hanka | E-mail | Web | 16. září 2014 v 19:57 | Reagovat

[31]: To je jasné, Maru, mně navíc stačí jen náprstek a hned mi to vleze do hlavy! ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.