Ořechy sterilované nasucho

16. září 2013 v 16:56 | MarijaKes |  Zavařuji

Již několik let neskladuji ořechy ve skořápce, ale jakmile proschnou a "dojdou" vylouskám jádra a steriluji. Vylouskaná jádra jsem skladovala i v mrazáku, ale sterilované mi přijdou lepší. Neplesniví, nedají se do nich červíci a hlavně nežluknou, vydrží i několik let.

Jak na to?

Jádra naplním do suchých zavařovacích sklenic, zavíčkuji a sklenice naskládám do zavařovacího hrnce. Do hrnce naliji vodu do výšky 2/3 sklenice. Někdo dává méně, ale já mám raději vyšší hladinu, aby se sklenice prohřála stejnoměrněji. Voda by neměla přesáhnout přes víčko. Ale pak je potřeba slenice zatížit. Ořechové jsou lehké a ve větším množství plavou. Zavařuji v menších sklenicícch a na ně položím ještě sklenice s vodou.Steriluji 25 minut na 65 °C. Někdo steriluje kratší dobu, ale já raději takto a zkušenost mám velmi dobrou.

Tato tepelná úprave je spíš než sterilací, pasterizací. A co je to pasterizace? Viz článek

Při louskání si vytřídím i nepoškozené půlky jader a ty pak používám na zdobení cukroví.

VYZKOUŠENO A LETY OVĚŘENO

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 16. září 2013 v 18:43 | Reagovat

Tak to by mne tedy nenapadlo. Tak když máš svoje vlastní je to paráda...

2 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 16. září 2013 v 20:11 | Reagovat

Jo takhle to je :-) Mně to bylo hned nějaké divné, že by ořechy byly v nějakém nálevu :-D

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 6:51 | Reagovat

[2]: Lilianko, ještě jsem přidala k článku dovětek o výšce hladiny vody. Protože jsou bez nálevu, tak jsou sklenky lehké a při vyšší hladině by plavaly. Proto jiní dávají méně vody. Já dávám více a sklenky zatížím. je to fakt paráda. Manžel miluje žemlovku, ale musí v ní být i ořechy a louskat se pak nikomu nechce.

4 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 7:00 | Reagovat

[1]: Můj nápad to také není. :-) mamce to kdysi poradily ženské v práci a nyní jsem to našla i na internetu. Když jsem koupila ořechy loupané v kauflandu, tak byly mastné a smrděly zkaženým tukem.
Ten strom si u nás na zahradě zasadily veverky. Táta jim ho nezakázal, jen ho přesadil ze zeleninového záhonu jinam. A tam nyní tvoří i příjemný stín, prý ho nemají rádi obtížní hmyzové a je pod ním dobře. A tak se s veverkama hádáme o vlastnictví. Nakonec jsem se s nimi dohodla, že oni si posbírají ten vršek, kam nedosáhne naše dlouhatánské srážedlo. :D Strakapoudovi jsem zakázali přístup stříbrnými proužky pověšenými na stromě. :-)

5 VendyW VendyW | 17. září 2013 v 8:22 | Reagovat

[4]:Nám takhle na chatě taky veverky sázej vlašáky, ale než se z nich něčeho dočkám tak už budu tak stará že mi to bude nějak jedno jestli ho sklidíme mi nebo zvěř....jsou to zatím tak půlmetrové až metrové semenáčky a to už tam jsou určitě deset let....

6 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 9:50 | Reagovat

Já si pamatuju, jak děda stromek zasadil.To už jsem měla děti docela velké. Stromek rostl před očima. Jdu někde pohledat fotky, jak může být starý. Ale už dost roků rodí a hlavně má hrooooomady listí. :-D Ty se nehodí do kompostu a když je pálím, tak sousedi nad námi v celoročně obývaném domku mají radost. ;-)

7 Helena Helena | 17. září 2013 v 12:04 | Reagovat

Přijdu později,tohle mě zajímá.

8 Světluška 77 Světluška 77 | 17. září 2013 v 12:21 | Reagovat

Ahoj - tohle skladování vůbec neznám a moc se mi líbí. Přemýšlím, jestli by takhle šly uchovávat i sušená jablíčka a švestky - teoreticky by měly. Mám sice jen kupované, ale pořád raději křížaly než bonbony, takhle bych mohla pořídit v sezóně víc. Prima tip.

9 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 13:14 | Reagovat

[8]: Křížaly jsem nezkoušela,ale proč ne? Teoreticky by to šlo. Jen se musí také dát pozor na plavání sklenek v zavařovacím hrnci, protože jsou také  lehké. Ale já je raději zatížím,než dát méně vody.Taky by nesměla voda být až k víčku, aby se nedostala do sklenky než se víčko úplně utěsní při sterilaci. :-)

10 Babs Babs | E-mail | Web | 17. září 2013 v 16:14 | Reagovat

Aha, a tak proč já jsem ty ořechy měla po takovéto sterilizaci chuti nažluklé..? Žeby proto, že jsem sterilovala na 80°C, jako kompoty, a bylo to na ně už moc? Od té doby jsem to přestala dělat a už jen zamražuju a zdá se mi to efektivnější. (Rozhodně je s tím míň práce). :-)

11 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 16:48 | Reagovat

Vyšší teplota rozhodně nevadí, já to dělala jednou i na 100°C a byly super. Dělám to tak už dlouho, protože v mrazáku nemám tolik místa. Nikdy se mi nestalo, že by byly žluklé. Jsou chuťově výborné. Netuším tedy, proč se ti to tak stalo.

12 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 16:49 | Reagovat

[10]: Ještě mě napadlo, jestli ti třeba časem nepovolila víčka. Jinak nevím. :-(

13 Helena Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 17:03 | Reagovat

Zkusím je zavařit,dávala jsem je do mražáku,ale někdy jsou tak založené,že je nemůžu najít a musím vyndat celý šuplík a nakonec,sklenic máme dost a ořechů letos taky.Byla jsem se maruško podívat v zahradě,ale na zemi nic,visí na stromě.Někdy jsme měli tolik ořechů,že jsme s nima topili a soused je vyvážel na kompost k řece,kde je asi zlikvidovali hraboši.

14 Babs Babs | E-mail | Web | 17. září 2013 v 17:26 | Reagovat

[12]: Víčka nepovolila. Tak to asi zůsatne záhadou.
Já jsem si myslela, že jim ublížila ta vysoká teplota při sterilizaci.

15 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 17:30 | Reagovat

[13]: Téda, tolik ořechů?. Nám s tím pomůžou veverky. A loni všechno sklidil strakapoud, prokloval se už přes zelenou slupku. Ale ořechů jsem nakonec měla dost. Našla jsem v paneláku u hlavního vchodu asi 7 kg ořechů a jelikož jsem si myslela, že to někdo někomu přivezl a dotyčný nebyl doma, tak to šoupl za dveře. Aby to někdo nepovolaný neukradl, vzala jsem to domů a napsala na nástěnku cedulku, že ořechy jsou u nás. Kdo čekal zásilku, bude vědět. Nikdo nepřišel a na nástěnce se připisovaly vzkazy "NECHTE SI JE", "ZA KOLIK JE PRODÁVÁTE?,"KOLIK JICH NABÍZÍTE?,  a pod. Byla to docela legrace, dodnes nevím, čí to bylo. Jen při louskání jsem pochopila, že jsou lońské,asi jich někdo měl hodně a tak je nabídl tímto způsobem, ale daly se použít. Rozdělila jsem se se sousedkou a spotřebovaly jsme to na Vánoce. :D

16 Jarmila* Jarmila* | Web | 17. září 2013 v 17:32 | Reagovat

Výborný nápad. :-) Má jen jednu chybu, nemám vlastní ořechy. :-D

17 Helena Helena | E-mail | Web | 17. září 2013 v 17:40 | Reagovat

[15]:Ono ony jsou velice dobrou kombinací k burčáku,dozrávají ve stejnou dobu,budu muset dát do výlohy louskáčky na ořechy.U nás není ještě ani burčák,všechno je letos opožděné. :-)

18 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 17. září 2013 v 17:42 | Reagovat

[13]: Helenko a pak mi teda napiš, jak ti to dopadlo.Babs se to prý neosvědčilo. Ale mě se to fakt líbí. :-)

19 Světluška 77 Světluška 77 | 18. září 2013 v 14:52 | Reagovat

Teda holky, topit ořechama a vozit na kompost?? Nám, co jsme odkázaný na obchodníky to zní úplně neuvěřitelně O_O. Včera jsem jich pár kupovala na zkoušku nového postupu a neloupaný byly 69 za kilo.

20 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 18. září 2013 v 22:35 | Reagovat

[19]: Je to strašně drahé. letos by mohly být levnější, zdá se že jich je všude dost. loni jsem nesklidila nic. Nejhorší je, že do ořechů nevidíš a člověk zaplatí majlant a pak jsou třeba špatné a naloupe málo jader. Když jsem dřív kupovala ořechy, tak raději loupané a přímo na tržišti na váhu. Byly o dost dražší, ale viděla jsem, jak vypadají.

21 Monika Monika | 27. října 2014 v 14:22 | Reagovat

[5]:10 let určo ne. Vlašák začíná rodit, když je cca 11 - 12 let srtarý. Doma jsme sadili osmiletý a byl steně veliký, možná trochu vyšší než já a já mám 180 cm.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.