Pasterizace

19. září 2013 v 7:15 | MarijaKes |  Zavařuji
Co je to pasterizace poravin?

Nedávno jsem zveřejnila recept, jak uchovat ořechy sterilací. Je rozdíl mezi sterilací a pasterizací. Zprávně bych tedy měla tuto úpravu nazvat pasterizované ořechy . Jedna čtenářka se v komentáři zmínila, že sterilovala ořechy na vyšší teplotu,než uvádím já a ořechy jí později připadaly žluklé a ptá se, jestli je to tím, že použila vyšší teplotu, tedy 80°C. Já si myslím, že tím to není, ale začla jsem pátrat na internetu, co je pasterizace a co sterilace. Každá potravina chce své. Třeba zeleninu ve slaném nálevu zavařuji na 100°C 1 hodinu a pak obden ještě jednou 100°C po dobu 30 minut. Protože zelenina se v průmyslu steriluje na 135°C a to v domácnosti nedocílíme. Ta dvojí sterilace je nutná, pokud tam není jiný konzervant (ocet, cukr, hodně soli)

Pokud chceme u potravin zachovat konzistenci, vitamíny a důležité látky používá se pasterizace. U těch ořechů navrhuji raději dlouhou. Viz článek."Pasterizace, co o ní možná nevíte" Na základě tohoto článku jsem upravila ve svém receptu teplotu úpravy ořechů ze 60°C na 65°C.
Sterilací, vyšší teplotou se myslím u ořechů nemůže nic pokazit. Viz stránky "Bezpečnost potravin"
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Babs Babs | E-mail | Web | 19. září 2013 v 11:56 | Reagovat

Jedna čtenářka. :-D Já. :-D
Tak na to asi nepřijdu, proč mají ty ořechy nažluklou chuť. Nebo žeby proto, že jsou tam zavařené už od roku 2009 a zestárly..?

2 Helena Helena | Web | 19. září 2013 v 12:01 | Reagovat

Díky za cenné informace. :-)

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 19. září 2013 v 12:25 | Reagovat

[1]: :-) No trochu jsi mi zamotala hlavu. večer jsem volala i mamince, jestli nemá ten recept na ořechy, že jsem možná něco zblbla a nyní budou všichni mít žluklé ořechy.:) Mamka hledala do noci a nenašla a tak jsem hned ráno bádala dál. 4 roky jsem tedy ořechy neměla. Neměla jsem jich ještě tolik, abych je nespotřebovala do 2 let. tak dvoje vánoce a Velikonoce. A když byly po dvou letech dobré? Ale stejně předpokládám, že ani ty tvoje nesmrděly zkaženým tukem. V kaufu jsem jednou koupila jen na nějaké menší pečení sáček a pak jsem si všimla, že byl úplně mastný a ty ořechy skoro průsvitné a po rozbalení strašný smrad.

4 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 19. září 2013 v 12:27 | Reagovat

[2]: Není zač, ale tohle ty jistě znáš. :-)

5 Babs Babs | E-mail | Web | 19. září 2013 v 13:21 | Reagovat

[3]: No já ten recept na zavařování ořechů nemám od Tebe. Já ho v r. 2009 od někoho slyšela, nebo našla na internetu, už nevím.
Ty moje, ony nesmrdí zakženým tukem. Nesmrdí vůbec.Ba vypadají stále dokonale. Ale když ochutnám, tak prostě v chuti cítím, že už není něco v pořádku... Jakoby malinko nažluklou chuť. Ale ptákům v zimě to nevadilo. :-) Zobali jak diví.

6 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 19. září 2013 v 19:50 | Reagovat

Všechno zavařujeme jednou. Ale vždycky je tam nějaký ten nálev. Ořechy většinou stihnou rozklovat ptáci, když jsou ještě na stromě.

7 Jarka Jarka | Web | 19. září 2013 v 20:13 | Reagovat

Nepasterizuji, ba ani nezavařuji. Zahrádku nemáme, není co sklízet, tak si pro všechno chodím do krámu. Sice to mám bez práce, ale zase přicházím o to potěšení z vlastních, doma připravených, pochoutek. 8-O  :-)

8 Babs Babs | E-mail | Web | 19. září 2013 v 20:52 | Reagovat

[7]: A taky o peníze. :-|

9 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 20. září 2013 v 8:30 | Reagovat

[6]: Recept na sterilovanou zeleninu někdy přidám, ale tam je opravdu nutné dvojí zavařování. Jen u té kořenové zeleniny. Nálev totiž není moc slaný. Moje kamarádka to jednou neudělala a měla všechnu zelenuinu zkaženou. Proto to já také neriskuji, protože té zeleniny mám vždycky moc. pokud je v nálevu ocet, stačí jednou. Tedy sladkokyselé zeleninové směsi stačí opravdu jednou. :-)

10 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 20. září 2013 v 8:35 | Reagovat

[8]: Když to jinak nejde.:) Já bych zahrádku také neměla, kdyby si ji před 30 lety nepořídili rodiče a pak mi ji nepřenechali. Také jsme všechno kupovali a sledovali ceny, zvláště okurky jsme si zavařovali z kupovaných. Chodila jsem na trh s batohem, nebo jsme pro ně jezdili na jižní Moravu, kde byly levnější (při návštěvě manželovy maminky). :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.