Ořechové úlečky

16. prosince 2013 v 20:29 | MarijaKes |  Cukroví a perníčky


neboli vosí hnízda

těsto:
200 g mletých ořechů
200 g cukr moučka
2 bílky

Množství lze snadno přizpůsobit počtu bílků.

Zpracujeme těsto a kuličky oválené na desce v cukru vtiskneme do formičky na úlečky, prstem zároveň vytlačíme důlek a vyklopíme. Úlečky je dobré před plněním nechat nejméně dva dny volně proschnout a pak plnit pikantní rybízovou marmeládou a žloutkovým krémem.

krém:
120 g másla
50 g cukr moučka
1 žloutek

Naplněné úlečky postavíme na piškot nebo linecké kolečko.

Obměna

Nádivka do košíčků nebo kuličky

I toto těsto lze použít na kuličky nebo jako náplň do čokoládových bombónů v papírových košíčcích. Do základního těsta lze přidat třeba rozinky namočené přes noc v rumu. Do každého košíčku nalijeme trochu rozpuštěné čokolády, vložíme ořechové těsto s rozinkou a opět zalejeme čokoládou a můžeme dozdobit sekanými ořechy.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Babsy Babsy | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 21:55 | Reagovat

Že bych je zkusila podle tebe?
A rum do náplně nedáváš?
Kolik kousků máš z tohoto množství těsta?

2 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 22:11 | Reagovat

Z těch dvou bílků je myslím něco kolem 70. já měla letos  3 bílky, takže 30 dkg ořechů a 30 dkg cukru. Kousků mám 110. Záleží i na velikosti. Krém je takto v receptu, ale já kolikrát dávám i jiný krém, třeba i kakaový, protože naši jsou všichni hodně kakaoví a snad do každého krému dám trochu rumu. Ale do receptu jsem ho neuvedla, protože jsem to dělala podle jedné knížky, kde rum uveden není. Já už si vždy něco přizpůsobím. :-)

3 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 22:12 | Reagovat

[1]: zapomněla jsem dát reakci a napsala to samostatně. Snad to k tobě dojde nyní. :-D :-)

4 Babsy Babsy | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 23:42 | Reagovat

[3]: Došlo.
No asi přidám i kakao,i rum. :-) A bílky mám 4, takže to bude na vytvalost. :D
A tyhle úlky z ořechů taky nejprve sušíš, než je naplníš krémem?

5 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 23:44 | Reagovat

[4]:Ano, to těsto je takové měkké, takže je lepší je tak dva dny nechat na vzduchu.

6 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. prosince 2013 v 23:45 | Reagovat

[4]: Když máš více bílků, tak udělej z části těsta úlečky a z části kuličky obalené v něčem a do papírových košíčků. :-)

7 Babsy Babsy | E-mail | Web | 17. prosince 2013 v 0:06 | Reagovat

[6]: Jenže včelí úly jsou včelí úly. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.