Domácí chléb základní jednoduchý

12. ledna 2014 v 14:10 | MarijaKes |  Domácí chleba
Na úvod musím říct, že nevlastním elektrickou troubu, kde se nastaví °C. Proto si musím recepty trochu pžizpůsobit svým zkušenostem s plynovou troubou. Manžel zatím elektrickou troubu nedovolí, nedovolí ani elektrickou domácí pekárnu, která vše hněte, nechá vykynout a upeče. Docela jsem po ní toužila, protože ručně uhnětat těsto je někdy dřina. Proti elektrické pekárně u mne zatím mluví hranatý tvar chleba. Už dříve jsem někde četla recept na chleba bez hnětení pečený v hrnci s pokličkou. Nechala jsem si tedy na Vánoce koupit skleněnou oválnou zapékací misku s víkem, neboť na mé staré míse se víko již dávno rozbilo. Samo pochopitelně. Proč bychom rozbíjeli víko, že? Před několika dny byl ve zprávách TV Nova předveden chleba v hrnci za 12,- Kč. No spíš náklady na suroviny by tak snad byly, ale ještě musíme započítat energii při pečení. Recept jsem si našla, stáhla a dneska jsem se do toho pustila. tedy spíš už včera večer. Těsto má totiž 12 - 18 hodiny odpočívat, kynout. Nefotila jsem postup, možná později, až mě napadne nějaká obměna tohoto jednoduchého, základního receptu. Jak to u mně dopadlo vidíte na obrázku. Chuťově docela dobrý na to, že je pouze z mouky, vody, soli, sušeného droždí a kmínu.


Kůrčička křupavá, střídka světlá, jako je zvykem u slovenského chleba. S použitím žitné mouky se chlebík trochu prodraží, už nebude za 12,- Kč, ale zase třeba bude o něco tmavší střídka.

A recept




Pro ty, kteří neviděli video. Překládání těsta na pomoučené desce je podobné, jako u překládání listového těsta, ale nemusí se vyvalovat, protože i tak se dost "rozlézá", stačí rukou vždy trochu rozkáhnout a přeložit, trochu poplácat a zase přeložit a tak postupujeme až se dá z těsta utvořit bochánek. ten se bude stejně trochu rozjíždět a rozjede se i při dalším hodinovém kynutí. Ale jelikož přijde bochník do rozpálené zapékací misky, nedělá mi to starosti. On se bochník při kynutí v troubě přizpůsobí. Plynovou troubu mám již dříve rozpálenou a staženou tak o jednu třetinu dolů od nejsilnějšího plamene. Kdo má elektrickou řídí se pokyny v receptu.

Dobrou huť.

Příště jestli vymyslím nějakou obměnu ozvu se. :)
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 12. ledna 2014 v 14:30 | Reagovat

Vypadá moc pěkně....stojí to za vyzkoušení...

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 12. ledna 2014 v 15:34 | Reagovat

Souhlasím s Vendy.
Maruško, jakou měl chuť? :-)

3 ajka ajka | Web | 12. ledna 2014 v 16:21 | Reagovat

Tenhle už dělám z dvojité dávky, normálně ve smaltovaném pekáči, a kmín dávám celý ;-)  :-)

4 duchlana duchlana | 12. ledna 2014 v 20:05 | Reagovat

A k tomu domácí škv.sádlo NO mňamka jak se patří ;-)  :-)  ;-)  ;-)

5 Pavla Pavla | Web | 12. ledna 2014 v 21:10 | Reagovat

dnes jsem pekla je dobrý i tak samotný :-)

6 Jarka Jarka | Web | 13. ledna 2014 v 9:37 | Reagovat

Člověk se musí divit, proč není u pekaře ten chleba levnější, vždyť ty suroviny jsou opravdu za hubičku. :-D Tvůj chlebík vypadá skvěle a dívám se na tu zapékací mísu a vidím, že ji mám taky, ale už dlouhou dobu bez víka. :D

7 MarijaKes MarijaKes | 13. ledna 2014 v 12:43 | Reagovat

[1]:Vyzkoušej. Sice s tím kynutím se doba protáhne, ale mně vůbec nevadí, že klidně spím, zatím co těsto v klidu a zadarmo bez další energie pracuje. Kdybych chodila do práce, musela bych zadělávat jen v pátek a nebo v sobotu a v důchodu mohu kdykoli tak aby doba pečení nevyšla na noc. :-D

[2]: Nevím, jak bych popsala chuť. je slaný, možná mohl více chutnat kmínem, protože jsem použila celý kmín a možná ten drcený by dal více chuti. Ale ani druhý den se nerozpadává a nedrobí jako slovenský chleba. teda u nás se slovenský nedostane koupit, ale jedla jsem ho na Slovensku.

[3]: Vás je celá grupa, tak musíš dvojitou dávku. My jsme doma 3 a tak stačí jedna dávka a ta mísa je akorát 2,5 litru. Kmín jsem také použila celý, ale asi to příště udělám tak, že do těsta dám drcený a trochu posypu nahoru celým. :-)

[4]: Nooo, to je skvělá volba. :-D

[5]: Také jsem zblajzla krajíc samotný. Ale tak si myslím, že když si to člověk udělá sám, tak to chutná lépe. zvidím, jak byde chutnat za dva, tři dny. Zatím je dobrý.

[6]: Také se ti víko samo rozbilo? :-D Proto jsem si ji nechala koupit. je 2,5 litru velká. A po vyklopení chleba byla mísa čisťounká, jen ji opláchnout a utřít. Do ceny chleba je potřeba započítat ještě enerdie, u pekaře pak navíc odměnu pekařům, prodavačkám, amortizaci pecí, vodu si ve velkém snadno vypočítají, u našeho domácího by to byla haléřová položka, tak ji neuvádíáme. Také pečou většinou v noci, tak si k tomu svítí.A žitná mouka je dražší a pokud použijí také hladkou pšeničnou, pak musí nutně přibarvovat a určitě používají i umělá dochucovadla.Doma to máme bez éček. :-)

8 Helena Helena | E-mail | Web | 13. ledna 2014 v 16:21 | Reagovat

Ahoj Maruško,tenhle chlebík jsem zkoušela a je dobrý.Jen mě na něm vadí to čekání. :-)

9 MarijaKes MarijaKes | Web | 13. ledna 2014 v 17:25 | Reagovat

[8]: Helenko, věřím, že to čekání ti vadí, protože jsi zaměstnaný člověk. Já v důchodu se zatím vyspím a jinak zajímavě zabavím a pak se na to vrhnu. Být v práci, tak si to také nedovedu představit. ;-)

10 janasevc janasevc | Web | 15. ledna 2014 v 17:56 | Reagovat

Ahoj Maruško,
také jsem recept viděla v televizi, ale doposud jsem se do chleba nepustila. Jak to zde čtu, tak jsem si rychle recept opsala a co nevidět ho vyzkouším. Zaráží mě množství droždí. Nemám zkušenosti se sušeným a tak se mi polovina lžičky zdá málo. :-)

11 Liliana Landštejnská Liliana Landštejnská | Web | 16. ledna 2014 v 19:13 | Reagovat

Není to tak dávno, co jsem přemýšlela o pečení chleba :-) Vypadá to, že se ti dílo povedlo :-)

12 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. ledna 2014 v 20:23 | Reagovat

[10]: Jani, určitě nedávej těch kvasnic více a nenech se zmást tím, že těsto bude řídké. Tím překládáním v mouce se pak postupně zahustí. :-)

13 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 16. ledna 2014 v 20:25 | Reagovat

[11]: Chleba se povedl a chtělo by to hned jakmile se načne, péct další a na to jsem asi nějak líná. Tak někdy ho upeču, ale určitě ne pravidelně. :-)

14 janasevc janasevc | 21. ledna 2014 v 13:21 | Reagovat

[12]: Maruško, děkuji za radu. Chleba se mi povedl, měla jsem strach, když bylo těsto řídké, ale po překládání a upečení je z něho nádherný a chutný bochníček. Určitě ho upeču častěji. Doporučuji všem. :-)  :-)  :-)

15 MarijaKes MarijaKes | 21. ledna 2014 v 20:17 | Reagovat

[14]: Jsem ráda, že se povedl. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.