Hořčice z cukety

19. srpna 2014 v 20:44 | MarijaKes |  Zavařuji
Hořčici z cukety dělám již několik let. Používám ji místo plnotučné hořčice, k masu, pod maso, do dresinků na zeleninové saláty a pod.

Postup ve fotografiích a následně recept s přesnými dávkami ingrediencí.






Ingredience

2 kg cukety
10 větších cibulí
10 větších paprik
2 dcl 8% octa
1/4 l oleje
15 dkg cukru
4 dkg soli
2 lžičky mletého pepře
1 lžíce plnotučné hořčice
2 feferonky


Postupujeme dle obrázků výše. Barvu hořčice můžeme ovlivnit když místo 2 zelených paprik dáme červené. Na vaření tohoto množství je vhodný 8 l hrnec, který bude zpočátku docela plný, ale směs pustí šťávu a obsah klesne. Před vařením směs promíchám nejlépe rukou. Uvedeme k varu a vaříme hodinu za občasného promíchámí. Necháme trochu vychladnout a pak mixujeme do jemna a plníme přímo do sklenic. Já sklenice mírně nahřívám v troubě, lépe pak chytnou víčka, která jsem předem vyvařila. Vyvařením gumička na víčku trochu změkne a lépe se přisaje. Sterilujeme 20 minut na 90°C.

Já jsem letos dělala hořčici z 3 kg cuket a promíchat jsem vše musela v 10 l plastovém kýblu, který používám jen na zeleninu nebo ovoce. Promíchání takového množství se opravdu lépe daří rukou. Pak jsem vařila směs ve dvou hrncích.
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Helena Helena | Web | 19. srpna 2014 v 21:56

Maruško, tvé recepty mám ráda, ale letos nevím, cukety mám tři přerostlé, ale šetřím je na pozdějic. U nás je podzimně, jednu cukýnku mi okousli hraboši, přišla jsem do zahrady a ona listy svěšené k zemi a kořen nikde. Zasadila jsem do zahrady láhve od vína, aby vydávaly strašidelné zvuky a je přešlo to hodování. ;-)  :-)

2 MarijaKes MarijaKes | 19. srpna 2014 v 22:05

[1]: Heli, já mám letos pocit, že ničemu se nedaří tak dobře, jako cukynám a patisonům. loni jsem je neměla a měla jsem krásné a bohaté okurky. Letos okurky žádné. Ze tří rostlin cukety jsem měla 9 plodů. Asi 4 mám ještě v boudě na zahradě. Ony chvíli vydrží. Zaujaly mě ty vinné láhve v zemi. To by mohlo odradit i krtka, že? Už jsem našla 2 krtince. Když je na zahradě klid, tak se odváží. Mám sice na tyčkách pár petlahví, které se otáčí ve větru a klepou, ale ty lahve v zemi se mi také líbí. krtkovi je potřeba nad hlavou stále hlučet. :-) U nás je také už hodně podzimně. Zima a ranní mlhy a už jsem i vydatně hrabala, listí shazuje vítr a prudší déšť. :-(

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 19. srpna 2014 v 22:20

Cuketovou hořčici jsem kdysi dávno dělala, můj bývalý manžel si na takové chuťovky potrpěl.
Už ji nedělám, ale aspoň se kochám tvými fotkami. To je pastva pro oči, povyšuješ přípravu jídla na umění.
Máš všechno krásně nafocené, jenom zírám, kolik sklenic jsi udělala, to je pořádné množství! ??? Nám by stačila jedna na rok. ;-)  :-D

Přeji ti pěkný večer. :-)

4 Ajka Ajka | E-mail | Web | 20. srpna 2014 v 1:00

No pááni, Maruško, ty snad zavařuješ pro celou ulici ;-)  :-D
Zkusím, ale určitě ne tolik, myslím že půl kila bude stačit ;-)
Díky za receptík ♥

5 pavel pavel | Web | 20. srpna 2014 v 20:23

Z cukety se prý dá udělat všechno. A chutná jako která hořčice? :-)

6 Helena Helena | E-mail | Web | 20. srpna 2014 v 21:33

[2]: Nevím Maruško, chce to vyzkoušet. Existují i takové pípátka na baterky, ale nemám to ráda. Loni si to do zahrady nainstalovali sousedi a já byla ráda, že jim to povodeń vzala a měli po ptákách, takhle rušit zahradní klid. :D  :D Salátové okurky nám požrali slimáci hned na začátku, ale v zahradě jsem poházela staré semínka nakládaček, které něco přinesly.Ale už to končí.My měli dnes ráno 7,5 stupně, bylo fakt chladno.Škoda, podzim je tady. Vinaři zase dnes stříkali vinice, houbové choroby po deštích jsou pro ně velkým bubákem.Krásný večer Maruš. :-)

7 MarijaKes MarijaKes | 20. srpna 2014 v 22:17

[3]: Mně to vystačí asi tak na dva roky. Dá se použít do všelijakých receptů, nejen jako hořčice. Něco dám i dětem. :-)

8 MarijaKes MarijaKes | 20. srpna 2014 v 22:19

[4]: Když se mi těch cuket urodilo tolik, tak co mi zbývá. Nevyhodím to. Ještě mám i hromadu patisonů. Ale něco dám dětem a jelikož se to dá použít nejen jako hořčice, tak mi to tak na dva roky postačí.

9 MarijaKes MarijaKes | 20. srpna 2014 v 22:22

[5]: nechutná jako hořčice, má zeleninový základ, my tomu jen hořčice říkáme. Nevím, jak bych popsala chuť. Je to jako pikantní dresing.:)

10 MarijaKes MarijaKes | 20. srpna 2014 v 22:26

[6]: Za zkoušku ty láhve stojí. Nedivím se, že ti lezlo pípání na nervy. Měla bych asi také postříkat rajčata, ale nakonec jsem se rozhodla, že je posbírám dříve než úplně dozrají na čalamádu. je jich ještě dost a zdá se mi, že už chytají plíšeň. Jinak docela ještě věřím, že přijdou hezké dny babího léta. :-)

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.