Kečup od maminky

21. srpna 2014 v 10:26 | MarijaKes |  Zavařuji
Domácí kečup vařila moje maminka vždy při nadúrodě rajčat. Letos mám nadúrodu já a poprvé jsem vařila kečup dle maminčina ověřeného receptu.



Ingredience

1,5 kg zralých rajčat
2 velké cibule
5 velkých jablek
20 zrnek tlučeného nového koření
5 hřebíčků
5 kuliček celého pepře
1/2 lřičky sladké papriky
2 lžíce soli
0,25 kg cukru
1 dcl octa
1 lžíce maizeny (solamylu)

Postup

Do hrnce nakrájíme cibuli, rajčata a jablka, přidáme sůl, cukr, sladkou mletou papriku, ocet. Promícháme, sůl a cukr se postarají o puštění šťávy. Vše vaříme za občasného zamíchání až do rozvaření jablek. Pak necháme směs schládnout tak, aby se dala mixovat. Maminka sice propasírovávala přes cedník, ale to je hodně zdlouhavá a pracná práce. Dnešní mixery s dvěma noži směs krásně rozmixují. Já tedy mixuji. Nejprve do mísy a až mám opět volný hrnec vleju směs zpět do hrnce a vložím v husté gáze nebo řídším plátýnku zabalené zbylé koření. Hřebíček i nové koření jsem před tím dala do igelitového sáčku a paličkou na maso rozdrtila a ze sáčku vysypala. (nemám hmoždíř).

Uvedeme do varu a vaříme s kořením asi půl až 3/4 hodiny, prostě až směs trochu více zhoustne. Asi záleží na šťavnatosti rajčat i jablek. Pak vyndáme balíček s kořením, přidáme maizenu a ještě vaříme a mícháme 10 minut.Pak lijeme do vyhřátých sklenic. zavíčkujeme a v zavařovacím hrnci sterilujeme 20 minut při 90°C.

Kečup chutná jako kupovaný jemný a máme jistotu, že v našem kečupu nejsou žádné umělé konzervanty, umělá zahušťovadla a barviva.

V mém kečupu vidíme i nějaká ta zrníčka z rajčat, protože jsen ho nepasírovala, ale to není na závadu. Rajčata přece jíme běžně i se semínky.

Já jsem vařila ze dvou dávek, tedy ze 3 kg rajčat a měla jsem přesně 13 třetinkových skleniček, které se akorát vejdou do zavařovacího hrnce.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Babsy Babsy | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 10:32 | Reagovat

Díky za skvělý recept. Podle fotografie i rovnou vidím, kolik skleniček z toho je. No a když budu chtít kečup ostřejší, mám tam dát vyvařit jednu maličkou feferonku?

2 Marijakes Marijakes | 21. srpna 2014 v 10:37 | Reagovat

[1]: Těch 13 skleniček je z dvojité dávky.  myslím, že ta feferonka, pokud máte raději ostřejší kečup, to může vylepšit, určitě neuškodí, když se dává i do té jakoby hořčice. :-)

3 Babsy Babsy | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 11:06 | Reagovat

[2]: Díky za upřesnění. To je vlastně docela slušná zásoba kečupu a hořčice vlastní výroby na celý další rok. :-)

4 Marijakes Marijakes | 21. srpna 2014 v 11:11 | Reagovat

[3]: Té hořčice možná bude tak na dva roky. Nic se tomu nestane. Příští rok možná nebudu cukety pěstovat a spíš jen patisony a okurky salátovky a nakládačky. Ty už mi z loňska budou docházet, už jich mám asi jenom 10, ale mám z letoška i hodně červené řepy a tu manžel jí víc než okurky. Tak snad do další úrody přežijem. :-D  :-D

5 Libby Libby | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 11:55 | Reagovat

Taky jsem kdysi dělávala kečup, ale teď už rajčata stačíme spořádat, dám děckám  a na kečup už nezbude :-) i když jich mám hodně a tak je to se vším :-D Včera jsem zavařovala červenou řepu, mám ji velice ráda :-) Já tě obdivuju kolik už máš všeho zavařeno jsi šikovná, jde ti to hezky od ruky :-)

6 Lokusta Lokusta | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 12:09 | Reagovat

My sme varili posledné dva dni, len zrovna včera sa pripálil. Bol na ohni o polhodinu dlhšie. To je tak, keš sa to začne variť neskoro večer.

7 MarijaKes MarijaKes | Web | 21. srpna 2014 v 12:49 | Reagovat

[5]: Červenou řepu máme také rádi a také už ji mám zavařenou. ještě jsem dělala letos marmeládu z mirabelek. Jinak já mám nyní smůlu, že dětem cpou zeleninu i rodiče partnerů. Také mají zahrádky. A když se mě tchýně mého syna zeptala, jestli nechci cukety, tak jsem se rozesmála. Vždycky jsem rodičům říkávala, proč toho tolik sejou a sadí, ale dneska už vím, jak to je. Vysadím jednu cuketu a ona zrovna zahyne a nebude nic. tak vysadím tři, aby něco bylo a ony se vydaří všechny. :-D

8 MarijaKes MarijaKes | Web | 21. srpna 2014 v 12:52 | Reagovat

[6]: Děkuji za návštěvu. Jo to s tím připálením znám. Já loni dala jen na dvě minutky předvařit hrášek na následné mražení a připálila ho dokonale. A to mi ještě manžel říkal, že to mám hlídat, že on už jde spát. Já na to, že jo, že se to vaří jen dvě minutky a zatím jsem si zapla PC. A tak už vím, že mám-li něco na plotně, nemám sedat k počítači. :-D Všchno jsem tenkrát musela vyhodit a ten smrad v bytě probudil i manžela a to bylo zlobení, ach jo. ;-)  :-D

9 Jarka Jarka | Web | 21. srpna 2014 v 20:05 | Reagovat

Tak nadúroda rajčat se u nás bezzemků netýká, ale domácí kečup musí být lahoda a ještě ke všemu náramně zdravá. :-)

10 Helena Helena | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 22:27 | Reagovat

Já bych to propasírovala až po té půl hodině vaření, víš proč Maruško? Chytá mě psotník, když to rozmixované dělé bubliny, je to dobré na popálení. :-)
Jinak to musí být moc dobré, asi zkusím z jedné dávky.Taky má někdy problém prakticky využít místo v zavařovacím hrnci, ty jak vidno tento problém nemáš. :-)  :-)

11 Helena Helena | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 22:29 | Reagovat

Můj koment je ten tam, jdu spát, přijdu zítra, dobrou noc Maruško. :-)

12 Ajka Ajka | E-mail | Web | 21. srpna 2014 v 23:24 | Reagovat

Taky dělám když je nadúroda ... a to letos nehrozí :-D

13 Lada Lada | Web | 22. srpna 2014 v 14:41 | Reagovat

Díky za recepis, určitě vyzkouším - letos jsem slíbila mláďatům, že budou mít všechny oblíbené pokrmy ode mne bez chemie, tak se musím činit. :-)  Hodně pohody.

14 MarijaKes MarijaKes | Web | 23. srpna 2014 v 9:44 | Reagovat

[10]: Heli, bubliny mi při vaření dělala naposledy mirabelková marmeláda. ta střílela jako špenát a to mi nikdy nedělala rybízová marmeláda. A mirabelky jsem pasírovala, abych vyndala pecky. A když jsem to pasírované vařila, tak jsem doslova držela jednou rukou poklici nad hrncem a druhou opatrně míchala. ta rajčata se nemusí stále míchat. Míchala jsem to až s tím solamylem a nestřílelo to.

15 MarijaKes MarijaKes | Web | 23. srpna 2014 v 9:46 | Reagovat

[12]: Já jsem měla 8 keříků, kdyby se některý nezdařil a oni jsou bohatě nasazené všechny. Dokonce asi budu dělat čalamádu ze zelených. I když prý zelená rajčata mají něco v sobě snad i jed? Ale mamka dělávala čalamádu se zelím a paprikami často. ;-)

16 MarijaKes MarijaKes | Web | 23. srpna 2014 v 9:47 | Reagovat

[13]: Tak ať se daří a Maďarům chutná. Děkuji za návštěvu. Těm Maďarům by možná i ta přidaná feferonka nevadila. :-)

17 Ajka Ajka | E-mail | Web | 23. srpna 2014 v 15:24 | Reagovat

[15]:
Maruško já mám letos 15 keříků :-D A na každém pár rajčátek :-D
Čalamádu ze zelených rajčat dělá naše mamča taky. Ona snad nějak jedovatá nebo tak něco má být stopka, kdysi jsem něco četla. Já i u červených rajčat, když je rozříznu, tu zelenou stopku vyříznu ;-)  :-D

18 Hanka Hanka | E-mail | Web | 23. srpna 2014 v 22:07 | Reagovat

Krásný pohled na sklenice s kečupem, Maru! :-)
Vždycky, když něco takového vidím, si vzpomenu, co všechno jsem dřív nakládala a zavařovala. Přiznám se, že mi to zas tak moc nechybí. Teď bych stejně musela všechny suroviny kupovat, a to se zrovna nevyplatí. :-?

19 MarijaKes MarijaKes | Web | 24. srpna 2014 v 22:25 | Reagovat

[18]: A je dobrý a z toho mám největší radost. Sbíráme rajčata každý třetí den a tak po 3-4 kg. Kdybych jich neměla tolik, tak bych také nezavařovala. :-) to je jasné, že kupovat zeleninu, proto, abych si zavařila něco na zimu, to nemá cenu, protože zeleniny a ovoce je po celý rok v obchodech dost. Ale když už jsem si to vypěstovala od semínka....a to jsem o ně měla na jaře strach, protože jsem je musela vysadit brzy, za oknem se mi moc tahaly do výšky. :-)

20 Hanka Hanka | E-mail | Web | 25. srpna 2014 v 13:30 | Reagovat

[19]: To je jasné, Maruško. Mít zahradu, taky bych spoustu věcí pěstovala. Máme za domem jen malinkou zatrávněnou zahrádku s několika okrasnými borovicemi. U nás totiž nic jiného neroste (vlastně ani ta tráva). V jednom rohu máme miniskleník, ve kterém pěstujeme ředkvičky a okurky-hadovky. To je všechno, čemu se u nás daří. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.