Ořechovka

4. srpna 2018 v 22:23 | MarijaKes |  Likéry

V zahradnickém článku jsem se zmínila o ořechovém likéru, který jsem si letos poprvé dělala. Zdá se, že letošní rok bude na ořechy bohatý a plody se zdají být zdravé. Rodinný recept žádný nemám, tatínek spíše nechal kvasit víno. A právě proto, že je těch receptů na internetu hodně, ani jsem svůj postup nedokumentovala fotograficky. Byla jsem však o recept požádána e-mailem, ale protože pán nezanechal adresu, kam bych recept poslala, dám ho tedy i sem.



Základem jsou ještě nezralé ořechy v zelené slupce. Traduje se, že se sbírají o sv. Jánu. No ale však víte, letos zraje všechno jinak, asi rychleji. Ořechy se dají snadno krájet nožem na čtvrtky nebo kolečka. Uvnitř jsou ještě měkké.

Někdo použije vodku, někdo rum a jelikož se uvádí i ovocná pálenka, tak já použiji naši slivovičku. Je sice 50 %, dám tedy trochu více vody, protože v receptu je 40 %.

Ingredience

30 ks ořechy
10 ks hřebíček
kousek skořice
0,5 kg cukru svařeného v 0,5l vody ( já dám 0,70l)
2 l slivovice 40%
Pomerančová a citronová kůra (dala jsem kupovanou sušenou)

Postup

Do velké 4-5 l sklenice s širokým hrdlem vložíme ořechy nakrájené na čtvrtky, zalejeme slivovicí, přidáme koření a kůru, zalejeme vychladlým svařeným cukrem a necháme macerovat na světlém, teplem místě. (balkon) 4 týdny. Občas promícháme. Po 5 týdnech jsem přecedila velmi tmavý likér do sklenic.

Poznámka:

V mnoha receptech se uvádí macerace bez cukerného syrupu, ale já jsem to do sklenice dala všechno hned a žádnou újmu jsem nezaznamenala. Možná jsem zbytečně prosladila i ty ořechy, které se nakonec vyhodí. Příště to tedy zkusím až teprve po maceraci dolít svařeným cukrem. Možná jsem tuto "odchylku" od postupu udělala proto, že višně a třešně se při maceraci proslazují hned, ale ty se samozřejmě nevyhazují, protože i třešně proslazené a prosycené rumem jsou výborná pochoutka.

Příště mohu zkusit i jinou lihovinu a třeba i další koření, protože jak vidět tento likér si každý přizpůsobí své chuti.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 VendyW VendyW | E-mail | Web | 5. srpna 2018 v 8:37 | Reagovat

Jednou jí dělal tatínek, pak jsme dostali od kamaráda výbornou a jednou mi dovezla dcera z Chorvatska domácí ořechovku. Byly výborné ale já jí zatím nezkoušela. Možná ještě že bych to mohla zkusit. Tedy pokud už nejsou ořechy moc zralé....

2 MarijaKes MarijaKes | Web | 5. srpna 2018 v 9:18 | Reagovat

[1]: Zkus ořech rozkrojit. Jestli bude mít už dřevitou nebo hodně tvrdou skořápku, tak už bude asi lepší až příští rok. Je také lepší ořechy trhat ze stromu a ne spdené. Ale to ti je jistě jasné. :-)

3 VendyW VendyW | E-mail | Web | 5. srpna 2018 v 9:40 | Reagovat

[2]: Tak já vlastní ořech nemám, spíš bych musela někoho poprosit

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 5. srpna 2018 v 10:21 | Reagovat

Výsledek vypadá moc dobře! :-)

5 MarijaKes MarijaKes | Web | 5. srpna 2018 v 11:42 | Reagovat

[3]: Tak já bych ti mohla příští rok poslat, ale nevím, jestli by se nescvrkly. Když jsme ořezali větve, tak jsme řekli i sousedce jestli si nechce otrhat ořechy, ale po třech dnech jsem čuměla, že byly už jakési zvadlé a zcvrklé. I když byly na větvích. To jsem nechápala. Asi je to lepší přímo natrhat a udělat. Ale klidně ti pošlu, jestli budou i příští rok. Kterýsi rok jsme ořechy vůbec neměli.

6 VendyW VendyW | E-mail | Web | 5. srpna 2018 v 11:43 | Reagovat

[5]:Díky za nabídku, ale těch pár ořechů najdu někde i tady. Nebo v Litomyšli, tam jsme s Luckou na ně chodily. ;-)

7 MarijaKes MarijaKes | Web | 5. srpna 2018 v 15:12 | Reagovat

[6]: Fajn :-)

8 beallara beallara | 6. srpna 2018 v 15:23 | Reagovat

Před dvěma týdny jsem se s despektem musela napít jednoho domácího ořešáku, kurňa, byl vychlazený na mražáku, ve skleničce se lehce táhl, ale byla to taková dobrota, luxusní záležitost, ty ořechy voněly neuvěřitelně :-P  :-P  :-P

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 6. srpna 2018 v 16:49 | Reagovat

Moje tchýně ořechovku uměla moc dobrou, mňam :-) Ořechy nemáme, tak si nechám zajít chuť :D

10 MarijaKes MarijaKes | Web | 7. srpna 2018 v 10:27 | Reagovat

[8]: Však já také poctivě upíjím  a manželovi říkám, že se vypařuje. :D Mám jí dost, doufám, že ze mne nebude alkoholik. Ještě mi zraje griotka. :-)

11 Liliana Liliana | E-mail | Web | 12. srpna 2018 v 12:49 | Reagovat

To příští rok zkusím, těch pár ořechů se někde nasbírá :-)

12 Iva Iva | E-mail | Web | 22. srpna 2018 v 22:19 | Reagovat

Recept jsem si uložila, příští rok vyzkouším. ;-)

13 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 31. srpna 2018 v 11:26 | Reagovat

vyzkouším, skořice, hřebíček, pomerančová a citronová kůra..ořechů máme každý rok dost. Na zdraví! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama




Děkuji vám všem, že jste nelenili, mrkli na můj blog
a dokonce posíláte komentáře.
Budu se snažit návštěvu oplatit.
Přeji hezký den.